OVER HET TINY HOUSE PROJECT

Het project vind plaats in de Falgabuurt. Dit was voorheen een “beruchte” buurt in Den Helder (dan spreek ik over de jaren ’90). Ik zeg voorheen, omdat de gemeente er van alles aan doet (en heeft gedaan) om deze buurt op te knappen, en dat lukt aardig goed. Er zijn parken aangelegd, een nieuw winkelcentrum geplaatst en verscheidene projecten op gezet. Ook dit Tiny House project is een positief project voor de buurt.

Het project bevindt zich in de Falgatuinen, waar ongeveer 30 kavels van 600m² beschikbaar zijn voor het verwezenlijken van je eigen Tiny House. 600m² is een aardig stuk grond, helemaal als je beseft dat het Tiny House op dat stuk grond maximaal een grondoppervlak van 32m² mag hebben. De rest van het grond is voor het aanleggen van een tuin, het verwerken van groenten, het houden van kippen, noem maar op.

Het project is opgezet door Woningstichting Den Helder. Meer informatie rondom het in aanmerking komen voor het project en de nieuwsbrieven van de Woningstichting vind je hier >>

0
Aantal huisjes
0
Oppervlakte tuin
0
Oppervlakte huisje
0
Bovenverdieping

IN SAMENWERKING MET

WAT IS EEN TINY HOUSE?

Er zijn verscheiden websites die je kunnen uitleggen wat een Tiny House precies is en aan welke eisen het moet voldoen om “Tiny” te mogen heten. Wat ik hier echter wil uitleggen is wat het voor mij inhoud en waarom ik er voor kies.

Het concept is al enige tijd populair in de Verenigde Staten. Sinds dat het daar populair is geworden en ik er lucht van heb gekregen ben ik het gaan volgen op Instagram. Ik was opslag verliefd op het concept. Nu wint het ook steeds meer populariteit in Nederland. Verscheidene gemeentes zijn dan ook gestart met het opzetten van een Tiny House initiatief. In de meeste gevallen is dit nog in een experimentele fase. Zo is ook Den Helder, de gemeente waar ik woon, gestart met het vrijgeven van plekken om een Tiny House op te bouwen.

Klein Huis

Tiny House betekent letterlijk vertaald klein huis en dat is het ook. In Den Helder worden er kavels van 600 m² verhuurd waar een huis op mag staan van maximaal 32 m². Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor een klein huis zou kiezen. Een opsomming van mogelijke redenen:

  • Financiële redenen; Klein wonen betekent een lagere (of zelfs geen) hypotheek, is dus sneller afbetaald waardoor je een grotere financiële onafhankelijkheid creëert.
  • Ecologische redenen; Klein wonen betekent een kleinere ecologische voetafdruk. Van materiaalverbruik tijdens de bouw tot aan de energiekosten tijdens het wonen.
  • Minimalistische levensstijl; Voor lang niet iedereen staat meer spullen gelijk aan meer geluk. Sterker nog voor sommige mensen zijn dit twee tegenovergestelde. Hoe minder spullen hoe meer je datgene wat je hebt gaat waarderen.
  • De stijl/sfeer die het tiny wonen met zich meebrengt (kijk vooral zelf eens op Pinterest of Instagram).

Er zijn vast nog tal van andere redenen waarom iemand zou kiezen voor het wonen in een Tiny House, maar dit zijn voor mij de redenen.

Voornamelijk de sfeer is voor mij heel belangrijk. Je huis is een plek waar je je terug kan trekken en waar je jezelf comfortabel moet kunnen voelen. Pas dan geeft je huis een gevoel van thuis. Dit gevoel krijg ik heel sterk als ik sommige plaatjes op Instagram en Pinterest bekijk.

BINNEKORT MEER

Wat je hier kunt verwachten is meer informatie over het tot stand komen van het project, de bouwers, mijn huis en handvaten om misschien wel je eigen Tiny House te bouwen.