Covid Pandemie

De pandemie

Waarom heb ik al bijna anderhalf jaar niets van mij laten horen op deze website en wat is er in die tussentijd gebeurd?

Nadat ik de grond had gekocht kon ik eindelijk een hypotheek aanvragen en zou de bouw kunnen beginnen. Helaas gooide de Covid pandemie (en de spanningen rond Oekraïne/Rusland als klap op de vuurpijl) roet in het eten. De materiaal prijzen waren sky high (zoals de meeste waarschijnlijk ook zelf hebben ondervonden).  De eerdere besproken aanneemsom was niet meer realistisch. Er moesten nieuwe prijsafspraken gemaakt worden. Qua prijs zaten mijn aannemer en ik niet op één lijn.  We konden het er niet over eens worden. Voor mij was het financieel niet haalbaar en het zag er naar uit dat ik het hele project moest afblazen.

Dan maar prefab

Ik had mij al 4 jaar vastgebeten in dit project, het zou zonde zijn om nu te stoppen. Met die mindset (en mijn al gekochte grond) ben ik verder gaan kijken naar andere oplossingen. Één oplossing waar ik al snel naar ging kijken is een kant en klare (prefab) woning. Een van de mooiere ontwerpen die ik tegen kwam was die van MillHome (zie plaatje beneden). Ik heb contact met ze gehad en was best positief.

Het grote nadeel van opnieuw beginnen is dat ik het hele voortraject opnieuw in zou moeten gaan, inclusief het opnieuw aanvragen van een omgevingsvergunning. Daarbij komt nog eens dat de wet en regelgeving voor de omgevingsvergunning aanvraag strenger is geworden met de nieuwe BENG normen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen). Één van deze eisen is bijna niet te doen bij kleinere woonoppervlaktes (de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar (kWh/m2.jr)). Bijna geen enkele prefab Tiny House voldeed nog aan de nieuwe BENG normen, waardoor prefab Tiny Houses (voor permanente bewoning) eigenlijk nog onmogelijk zijn met deze nieuwe wet- en regelgeving.

Dit zou dus opnieuw een zeer lastig traject worden, wat waarschijnlijk weer heel veel tijd en energie zou gaan kosten. De vraag is of ik hier wel zin in zou hebben.

MillHome Duo prefab tiny house

Een doorstart

Omdat ik al een omgevingsvergunning had voor mijn container woning en een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen een lang en lastig proces kan zijn (helemaal met de nieuwe BENG normen) was het misschien toch handiger om met hetzelfde concept door te gaan. De aannemer was ertussen uit en ik ben gaan praten met de constructeur van de uitvoerende partij (Steelshop Custom and Constructions). Onderling hebben we goede afspraken kunnen maken en doormiddel van een deel zelf oppakken en een aantal bezuinigingen zijn we er goed uit gekomen. Met andere woorden de bouw gaat door! Al met al is er wel weer een ruime tijd overheen gegaan waarbij er geen werkzaamheden zijn uitgevoerd.

Een constructieberekening die maar niet van de grond komt

Oke tof we kunnen eindelijk beginnen (dacht ik), maar er is nog één ding dat in de weg zit, er moet namelijk nog een constructieberekening aangeleverd worden aan de gemeente. Nadat ik een omgevingsvergunning had gekregen dacht ik dat alles in kannen en kruiken was, maar dat bleek dus niet het geval. Er mag pas begonnen worden met bouwen wanneer deze constructieberekening aangeleverd is. Dit is een hele lange tijd naar voren geschoven. Steelshop Custom & Constructions werkt heel veel met zeecontainers, maar dit is de eerste keer dat het een woning oplevert en ervaring met constructieberekeningen op dat gebied hadden ze niet.

Ik had hier een gesprek over met iemand binnen de CrossFit box waar ik train en bij toeval ving de juiste persoon deze conversatie op. Sinds deze dag is hij eigenlijk een soort van mijn projectmanager geworden en hier ben ik super blij mee. Hij heeft er o.a. voor gezorgd dat het juiste bedrijf een constructieberekening voor mijn woning heeft gemaakt, welke in één keer is goedgekeurd door de gemeente. Met andere woorden, nu staat er letterlijk niets meer in de weg om te starten met de bouw!

En dan ineens begint het echt

Omdat ik hier ondertussen al vijf jaar mee bezig ben, raakte mijn enthousiasme een beetje afgevlakt en vond ik het lastig om dit weer te herpakken. Ondertussen zit ik er midden in en komen er vrij grote keuzes op mijn pad. Dit is tegelijkertijd leuk maar ook stressvol, het zorgt er nu in ieder geval weer voor dat het project weer bij mij gaat leven. Ik kom geregeld op bezoek bij de constructeur om de voortgang te bekijken. Het is fijn dat het nu eindelijk echt begonnen is en ik zal de voortgang ook weer vaker hier delen.

Container woning in de bouw