De laatste fase voordat de bouw daadwerkelijk kan beginnen is van start gegaan. De omgevingsvergunning is verleend en het huurcontract voor de grond is ondertekend. In principe staat er niets meer in de weg om te starten met bouwen. Toch is er nog één punt waar ik op moet wachten, de hypotheek.

Hieronder een uiteenzetting van alles wat er in de afgelopen periode is gebeurd.

Omgevingsvergunning

Het duurde even voordat we er aan toe waren. Maar uiteindelijk hebben we de aanvraag voor een omgevingsvergunning in gang kunnen zetten. De aanvraag procedure zelf verliep eigenlijk vrij soepel. Zeker niet geheel zonder schokken of stoten, maar uiteindelijk viel het mee wat we aan aanpassingen moesten doen.

De punten die in het begin niet voldeden en aangepast moesten worden:

  • Twee parkeerplaatsen ontbraken op de situatietekening en moesten worden ingediend (het is verplicht om twee parkeerplaatsen te hebben);
  • Helofytenfilter ontbrak op de situatietekening en moest ingetekend worden;
  • Bovenverdieping was te groot en had een bruto vloeroppervlak van 17,35 m² en mag maximaal 16 m² (bruto houdt dus in dat je moet meten vanaf de uiterste buitengevel, dus inclusief wandbekleding en isolatie);
  • Het hekwerk op het balkon was van aluminium en voldeed niet aan de criteria binnen het beeldkwaliteitsplan, dit hebben wij aangepast naar een hout hekwerk;
  • Het terras rondom mijn huis was te groot en moest verkleint worden naar een maximum van 12 m².

Na alle aanpassingen werd de aanvraag goedgekeurd en de omgevingsvergunning verleend.

Huurcontract

Het zou in eerste instantie om erfpacht gaan, maar dit werd klaarblijkelijk toch te lastig. Toen is de woningstichting overgestapt naar het verhuren van de kavels. Daar waren de meeste mensen toch niet echt heel blij mee, waaronder ik. Ik ben niet in de luxe positie om het gehele bedrag van het huis en alle daarom liggende kosten in één keer af te betalen en heb daarom een hypotheek nodig. Een hypotheek voor een Tiny House is al een lastig punt, maar dat wordt sowieso onmogelijk op gehuurde grond.

Daarom heeft de woningstichting een uitzondering gemaakt voor de mensen die afhankelijk zijn van een hypotheek. Zij mogen het stukje grond direct onder hun te bouwen Tiny House (dus maximaal 32 m²) kopen. Voor het opstellen van dit contract zijn de woningstichting en de gemeente nog met elkaar in overleg.

Hypotheek

Vanuit een technisch perspectief staat er niets meer in de weg om de bouw te starten. Zoals ik al aangaf is de omgevingsvergunning verleend. Toch is er nog één punt waar ik op moet wachten, de hypotheek.

Eigenlijk is dit project voor iemand die afhankelijk is van een hypotheek bijna onbegonnen werk. Als aller eerst het is voor iedereen iets nieuws en onbekend (voor de banken, de gemeente, de woningstichting, verschillende andere instanties en bedrijven). Niemand weet exact hoe te handelen. Dit is ook één van de redenen waarom dit traject al zo lang duurt.

Financiële zekerheid

Het liefst wil je in zo’n project stappen als je financiële zekerheid hebt. Dat zou in mijn geval kunnen door middel van een hypotheek. Maar voordat ik die hypotheek kan krijgen moet ik in gesprek gaan met een architect, het ontwerp uitwerken, tekeningen maken, in gesprek gaan met een constructeur, met hem een plan opstellen, alle details van het huis finetunen, de omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente, een taxateur over deze plannen laten gaan voor een waarde bepaling. Pas met al deze gegevens, kan ik bij een bank aankloppen, om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Zoals je hieruit misschien wel kan afleiden zitten daar al behoorlijk wat risico’s en kosten aan verbonden.

Ik heb dat risico genomen omdat ik een goede baan heb en vrijwel zeker ben dat ik, nadat al het papierwerk rond is, in aanmerking kom voor een hypotheek. Maar ik snap ook heel goed dat heel veel mensen dat niet aandurven en daardoor helaas niet hun dromen kunnen verwezenlijken.

De dingen die ik nog nodig heb voordat ik in aanmerking kan komen voor een hypotheek:

  • Koopcontract (werkt de woningstichting samen met de gemeente aan om dit rond te krijgen);
  • Nieuwbouw taxatie (kan pas zodra het koopcontract is opgesteld);
  • Aannemingsovereenkomst met afbouwgarantie (is zo goed als opgesteld).

Nieuwe buren

Ondanks dat het vrij stil is, rondom project Tiny House Den Helder, zijn er onder water dingen gaande. Het project krijgt steeds meer media aandacht. Zo is buurtbewoner Cris Koerts te zien in het programma Typisch Nieuw Den Helder en ben ik onlangs geïnterviewd door Klein Wonen Magazine.

Het eerste Tiny House (het vissershuisje), gebouwd in opdracht van de woningstichting, staat alweer een tijdje en is inmiddels bewoont. Dit is één van de twee huisjes die de woningstichting zelf bouwt en verhuurt.

De gemeente is aan de slag gegaan op mijn stuk grond. Zo hebben ze de landgrenzen van mijn kavel afgezet met paaltjes en zijn er paaltjes gezet op de plek waar straks mijn huisje en tuinhuis komen te staan. Dit geeft toch weer een beeld van hoe ruim mijn kavel is. Ik kan niet wachten om daar aan de slag te gaan.

Ook heb ik inmiddels een buurman, het eerste Tiny House op wielen is gearriveerd en heeft zich genesteld op het kavel naast mij.

Interview nog niet gelezen? Lees het hier

Design

Ik kan er niet zo goed tegen om van alles tegelijk te doen en wil het liefst alles sequentieel afhandelen. Met andere woorden, eerst het huisje van de buitenkant af hebben, dan pas druk maken over de binnenkant. Ik snap dat het niet altijd handig is om op die manier aan de gang te gaan. Nu had ik een week vrij van werk en dacht, laat ik die tijd dan maar nuttig besteden om toch eens na te denken over de binnenkant. Ik zie wel eens van die foto-realistische designs voorbij komen en ik dacht “kan ik dat ook?”. Ik heb wat rondgekeken op het internet naar software die hiervoor wordt gebruikt en ben daarmee aan de slag gegaan (voor de geïnteresseerden: Sketchup en een probeerversie van Lumion).

WAARSCHUWING: werken aan een design werkt zeer verslavend. Voordat je het weet zit je de hele vakantie dag en nacht aan de computer. Sommige dingen had ik al in mijn hoofd zitten. Zo wil ik een betonvloer (of gietvloer met beton look) en een grote keuken, met aan weerszijde een aanrechtblad en een eet bar. En bij sommige dingen kom je er gaande weg achter dat ze anders moeten (dus toch goed dat ik niet sequentieel te werk ga). Zo vond ik de badkamer zoals de architect hem had ingetekend erg klein. Door een klein stukje keuken in te leveren (deze blijft groot zat), win ik een enorm stuk ruimte voor mijn badkamer. Zoveel dat er zelfs een bad in past.

Ik ben zeer tevreden over het resultaat. Vooral de benedenverdieping vind ik erg tof geworden. De bovenverdieping ben ik nog niet helemaal over uit op de foto’s hieronder kun je zien dat ik met verschillende materialen wat dingen probeer, maar het mist nog iets. Dus mocht iemand die verstand heeft van design me daarbij willen helpen, let me know ;)

Invloeden, inspiraties en highlights

 

 

 

Gymzaal vloer – Dit zit al een tijd in mijn hoofd en wil ik echt in het ontwerp verwerken. Ik heb het ooit ergens gezien en was op slag verliefd op het idee. Het
recyclen van een oude gymzaal vloer inclusief de gekleurde lijntjes. In het ontwerp hierboven komt het niet echt tot zijn recht, maar dat komt omdat ik hier geen goed voorbeeld van had in het 3D programma.

 

 

 

Beton – Strak, modern, industrieel, minimalistisch dat zijn een beetje de invloeden geweest voor mijn ontwerp. Daarbij wil ik graag op de beneden-verdieping met neutrale kleuren als zwart, grijs en wit werken. Zodat ik uiteindelijk met het interieur (planten, meubels, etc.) de sfeer kan zetten.

 

 

 

 

Mondriaan – Ik ben absoluut geen kunstkenner maar wel een kunstliefhebber. Ik ga graag naar musea (helaas kan dat momenteel niet vanwege Covid-19). Het leek mij leuk om in het ontwerp een stukje Mondriaan/ Rietveld te verwerken. Hoe dit precies vorm te geven weet ik nog niet en misschien wordt het ook te druk in combinatie met de gymzaal vloer.

 

 

 

 

Zwart hout – Ook hiervan weet ik al vanaf het begin dat het in mijn ontwerp moet komen. Shou sugi ban aan de buitenkant en donker hout aan de binnenkant voor een warme uitstraling.

 

 

 

Cortenstaal – Net als de sculpturen van Ruud van de Wint wil ik met cortenstaal gaan werken. Het heeft iets imposants. Het valt op, maar tegelijkertijd blend het goed in de natuur. Ook de combinatie en het contrast tussen het Shou sugi ban en het cortenstaal vind ik mooi.

 

 

Custom Containers

Zodra het hypotheek verhaal rond is kunnen we gaan beginnen. Zoals ik al heb aangegeven in een eerdere blog ben ik geen pro lasser en kan ik zelf niet werken
met staal. Daarom zal ik me minder focussen op de buitenafwerking en meer op de binnenafwerking. De buitenafwerking (bewerking van containers, kozijnen, off-grid voorzieningen, etc) heb ik uit handen laten nemen door Custom Containers. Uiteraard zal ik dit gehele proces ook zoveel mogelijk vastleggen. Wil je meer weten, ben je ook geïnteresseerd in Tiny Houses of ben je van plan om er zelf één te gaan bouwen, schroom je niet om contact op te nemen met Custom Containers.