3D impressie Tiny House

Het ontwerp van mijn Tiny House is klaar!

Mijn laatste update is inmiddels alweer bijna van een jaar geleden! Waarom heb je zolang niets van mij gehoord? Daar wijd ik later nog wel een post over uit. Nu eerst iets positiefs. Mijn ontwerp is gefinalized!

De oplettende jutter heeft al een sneak peek gekregen in de Woonkrant van september 2019 (zie artikel hiernaast). Maar nu ik er ook een 3D model bij heb komt het project echt tot leven! Een groot verschil ten opzichte van mijn eerste idee.

Containers als basis

De basis van mijn huis bestaat uit containers, hoewel je dat eigenlijk niet meer terugziet. Waarom containers? Containers worden veelal gebruikt als transport middel, voornamelijk om goederen over zee te vervoeren. Maar daarna is het het einde van de levenscyclus van de container. Voor mij dus een mooi moment om de container een tweede leven te geven. Daarnaast is de container een perfecte basisconstructie voor een huis.

Voor mijn ontwerp gebruik ik in totaal drie containers. Twee 20ft. containers onderin en één 20ft. container als bovenverdieping. De onderste twee containers worden in de lengte tegen elkaar aangezet en daarvan worden de tussenschoten eruit gesneden om zo één ‘groot’ woonoppervlak te creëren. Zo onstaat er onderin een oppervlak van 30 m² en bovenin nog eens een opperlvak van 15 m².

Corten, shou sugi ban en veel raamwerk

Aan de buitenkant wil ik graag met twee materialen werken, namelijk cortenstaal en shou sugi ban hout (verbrand hout). Waarom deze twee materialen? Ten eerste houd ik ervan om met contrast te werken. Het zwarte hout met het roestige corten levert in mijn ogen een mooi contrastverschil op.
Daarnaast wil ik het vergankelijke van de natuur omarmen. Het cortenstaal corodeert en het shou sugi ban slijt/verouderd in de loop van de tijd. Deze “imperfecties” doen geen afbreuk aan de schoonheid van het huisje maar maakt het voor mij juist aantrekkelijker. In japan hebben ze hier een term voor, namelijk Wabi Sabi. Wabi Sabi wordt omschreven als het ontdekken van de schoonheid van imperfectie en de acceptatie van de cyclus van leven en dood. Ik vind dit een ontzettend mooie levensfilosofie en kan me hier goed in vinden.

Verder wil ik natuurlijk veel ramen om een open gevoel te creëren. Omdat het project draait om de hoeveelheid grond om je heen, wil ik de buitenwereld naar binnen halen. Veel lichtinval, een balkon bovenop en een veranda rondom mijn huis dragen hieraan bij.

Het ontwerp in 3D

Zie hieronder een 3D impressie van het ontwerp van mijn Tiny House. To be continued….

3D impressie van het ontwerp van mijn Tiny House 2
3D impressie Tiny House

7 reacties op “Het ontwerp van mijn Tiny House is klaar!

 1. Hallo,

  Leuke interessante blogs om te lezen, alleen mijn vraag hoe ga je deze containers isoleren en uiteindelijk verwarmen/ventileren? Ben zelf aan het denken een Tiny House te bouwen van een bestaande wipkar met geïsoleerde opbouw.

  Met vriendelijke groeten,

  Erik

  1. Hallo Erik,

   Bedankt voor je reactie. Gebruik maken van een wipkar met geïsoleerde opbouw klinkt als een goed idee, ook met betrekking tot de verrijdbaarheid van het geheel. Zelf maak ik gebruik van conventionele isolatie methoden, hoogwaardige isolatieschuimplaten zowel binnen als buiten. Je hebt ook speciaal isolatiemateriaal exact op de maat van de container gemaakt (https://www.insofast.com) maar de prijs daarvan vind ik nog al aan de dure kant.

   Voor verwarmen wil ik een pelletkachel/zonneboiler combi gaan gebruiken i.c.m. vloerverwarming. Ventilatie vind op een natuurlijk manier plaats (roosters in ramen) en in de badkamer mechanisch.

   Met vriendelijke groet,
   Chris

 2. Hallo Chris,
  Heel leuk om over je proces te lezen.
  Zelf weet ik sinds een maand dat ik een kavel heb in dit mooie project.
  En eigenlijk loop ik over van de info die op me afkomt en de mogelijkheden die er zijn.
  Weet jij misschien of er een forum of iets dergelijks is waar de bewoners van dit project of tiny houses in het algemeen ervaringen uitwisselen?

  1. Hey Nicoliene,

   Als aller eerst, van harte gefeliciteerd met je optie op een kavel! En inderdaad aan info en mogelijkheden geen gebrek. Het lastige vind ik vooral dat er geen “beste” oplossing is, je moet opgeef moment een keuze maken en concessies doen. Keuzes maken en knopen doorhakken geeft mij rust, maar zelfs in een vergevorderd stadium twijfel ik nog wel eens aan mijn keuzes en dat zal je denk ik altijd wel houden.

   Er is helaas nog niet echt een actief platform waar wij als bewoners ervaring uitwisselen. Er zijn twee besloten facebook groepen:
   https://www.facebook.com/groups/987279534732431/
   https://www.facebook.com/groups/177928019452121/

   En ik weet dat Marina van der Wal (https://www.facebook.com/falgatuinen/) bezig was met een ‘digitale buurtkrant’ voor de bewoners.

   1. Hoi Chris,

    Wat een super mooi Tiny house heb jij op papier staan. Wetende dat jij al heel lang bezig bent om een hypotheek voor elkaar te krijgen hoop ik dat het je nu zal lukken.

    Ik heb vertrouwen in jou dat het je gaat lukken. En uiteraard, zoals ik elke keer heb gezegd kom ik graag een keer het resultaat bekijken!

    Heel veel succes aankomende buurman 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.