Mijn laatste update is inmiddels alweer bijna van een jaar geleden! Waarom heb je zolang niets van mij gehoord? Daar wijd ik later nog wel een post over uit. Nu eerst iets positiefs. Mijn ontwerp is gefinalized!

De oplettende jutter heeft al een sneak peek gekregen in de Woonkrant van september 2019 (zie artikel hiernaast). Maar nu ik er ook een 3D model bij heb komt het project echt tot leven! Een groot verschil ten opzichte van mijn eerste idee.

Containers als basis

De basis van mijn huis bestaat uit containers, hoewel je dat eigenlijk niet meer terugziet. Waarom containers? Containers worden veelal gebruikt als transport middel, voornamelijk om goederen over zee te vervoeren. Maar daarna is het het einde van de levenscyclus van de container. Voor mij dus een mooi moment om de container een tweede leven te geven. Daarnaast is de container een perfecte basisconstructie voor een huis.

Voor mijn ontwerp gebruik ik in totaal drie containers. Twee 20ft. containers onderin en één 20ft. container als bovenverdieping. De onderste twee containers worden in de lengte tegen elkaar aangezet en daarvan worden de tussenschoten eruit gesneden om zo één ‘groot’ woonoppervlak te creëren. Zo onstaat er onderin een oppervlak van 30 m² en bovenin nog eens een opperlvak van 15 m².

Corten, shou sugi ban en veel raamwerk

Aan de buitenkant wil ik graag met twee materialen werken, namelijk cortenstaal en shou sugi ban hout (verbrand hout). Waarom deze twee materialen? Ten eerste houd ik ervan om met contrast te werken. Het zwarte hout met het roestige corten levert in mijn ogen een mooi contrastverschil op.
Daarnaast wil ik het vergankelijke van de natuur omarmen. Het cortenstaal corodeert en het shou sugi ban slijt/verouderd in de loop van de tijd. Deze “imperfecties” doen geen afbreuk aan de schoonheid van het huisje maar maakt het voor mij juist aantrekkelijker. In japan hebben ze hier een term voor, namelijk Wabi Sabi. Wabi Sabi wordt omschreven als het ontdekken van de schoonheid van imperfectie en de acceptatie van de cyclus van leven en dood. Ik vind dit een ontzettend mooie levensfilosofie en kan me hier goed in vinden.

Verder wil ik natuurlijk veel ramen om een open gevoel te creëren. Omdat het project draait om de hoeveelheid grond om je heen, wil ik de buitenwereld naar binnen halen. Veel lichtinval, een balkon bovenop en een veranda rondom mijn huis dragen hieraan bij.

Het ontwerp in 3D

Zie hieronder een 3D impressie van het ontwerp van mijn Tiny House. To be continued….

3D impressie Tiny House