Dan heb je eindelijk het huisje gevonden waarin je wel zou willen wonen. Maar dan… Hoe gaan we hem indelen, hoe gaan we hem bouwen, voldoet het ontwerp en de inrichting aan het bouwbesluit? Zomaar wat vragen die meteen opkomen.

Om tot een goede indeling te komen hebben we een boekje gekocht met daarin honderden ontwerpen voor tiny en small houses. Niet dat het nu meteen in kannen en kruiken is, maar je hebt in ieder geval wat voorbeelden en afmetingen.

Dan het bouwen. Hoe kom je tot een goede constructie. Het wil in Den Helder nog wel eens waaien, ook met windkracht 12 moet het huisje wel blijven staan. Dat geldt ook voor sneeuwlast, het huisje moet wel een flink pak sneeuw kunnen dragen. Daarom leek het ons verstandig om voor het ontwerp van de constructie en funderingen en de daarbij behorende sterkteberekeningen naar een bedrijf te gaan wat huizen en huisjes op maat ontwerpt. Hierover in het volgende blog meer.

Ten slotte dan nog het bouwbesluit. Als je hier naar gaat zoeken op het internet verdwaal je in de informatie die voor een particulier nauwelijks leesbaar is. Er zijn zo ontzettend veel regels, verwijzingen, afkortingen en jargon. Je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer. Gelukkig zijn er via via ook iets hanteerbaardere en overzichtelijke stukken te vinden. Hieruit blijkt wel al snel dat het lastig is om je ontwerp aan het bouwbesluit te laten voldoen. Je krijgt te maken met inrichtingseisen, brandveiligheid en isolatienormen.

Gelukkig………….hopelijk, komt er een nieuw bouwbesluit, het bouwbesluit 2018. Hierin worden met name de inrichtingseisen enorm versoepeld. Tevens is er aan diverse gemeentes gevraagd om nu al meer open te staan, vooruitlopend op dit nieuwe bouwbesluit, voor afwijkende bouwvormen, zoals Tiny Houses. Den Helder doet hier volgens de gevonden informatie deels aan mee, binnen het aangewezen gebied in Nieuw Den Helder, het gebied waar ook de Tiny Houses komen. Ook dit onderdeel wordt uiteraard vervolgt in een volgende blog.